Долго време по смртта на Шабан Шаулиќ, се шпекулираше за наследството што му го остави на своето семејство, а она што често се пишуваше и се зборуваше беше неговата куќа во Шабац. Наводно, овој луксузен имот требаше да стане музеј посветен на покојниот Шабан, но неговата ќерка Илда откри дека тоа сè уште нема да се случи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilda Saulic (@ildasaulic)

– Куќата е средена. Се грижев за неа цел живот. Многу сменив ја реновирав. Ја направив така што кога и да посакам ја отворам вратата и влегувам во мал рај. Тоа беше многу важно за мене. Ќе видиме дали еден ден ќе стане музеј. Работите на Шабан ќе бидат таму, а остануваат многу семејни работи од баба, дедо, тато, но ништо од тоа не е прилагодено на музејски амбиент, тукуза живеење – рече Илда.