Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, денеска отвори Дневни центри за лица со попреченост во Велес и во Кочани. Центрите се опремени по најсовремени стандарди и со нив треба да се зголеми квалитетот на животот на децата и на лицата со попреченост во овие два града и oколината.

„Овие социјални сервиси значат многу за развојот на лицата кои ги посетуваат, но и за самата локална заедница. Корисниците кои на неколку саати секојдневно престојуваат во нив имаат програмски активности кои се однесуваат на реализација на индивидуална програма за работа за секое лице, а се работи и во група и со родителите на корисниците“, изјави министерката Царовска.

Центрите, истакна Царовска, помагаат и во исполнувањето на одредбите од Конвенцијата за правата на лицата со попреченост, како што се правото на самостојно живеење, лична мобилност, пристап до образование, здавствена заштита, рехабилитација и вработување.

Капацитетот на Дневниот центар во Велес е за шест, а во моментот го посетуваат пет деца, додека во кочанскиот центар има четири корисници, а капацитетот е поголем.

Министерството за труд и социјална политика, покрај центрите во Велес и во Кочани, овој месец отвори и други два дневни центри во Прилеп и во Македонска Каменица. Од претходно веќе функционираат околу 30-тина Дневни центри низ цела Македонија кои имаат 431 корисник до 18 години и 187 корисник над 18 години.

извор: Makfax