Неочекувани резултати од истражување

Спрема едно истражување, а резултатите се објавени во списанието Language Sciences Journal, докажано е дека нашите навики за нашата интелегенција зборуваат многу повеќе од тоа што досега се мислело.

Имено, откриена е поврзаност помеѓу зачестеност на пцопсти и голем вокабулар. Со други зборови, спрема споменатото истражување, оние кои често пцујат имаат побогат вокабулар од оние кои тоа не го прават.

– Кога се во прашање пцостите, вообичаена претпоставка е дека оние кои пцијат се мрзливи, немаат адекватен вокабулар, дека се необразувани и дека едноставно неможат да се контролираат – стои во извештајот во кој пишува дека реалноста е сосема поразлична.

– Личности кои користат табу зборови ја разбираат нивната општо изразувачка содржина, како и суптилната рплика помеѓу нив. Способноста да ја воочат благата дистинкција сведочи за пошироко лингвистичко знаење – наведуваат истражувачите.

Исто така, The Independent објавил студија во кое опишува истражување во кое учествувале илјада студенти од универзитет во Мадрид. Тестирани и испитани се на база на нивните навики за спиење.

Студијата покажала дека оние студенти кои останале будни до касно во ноќта во просек постигнле повеќе резултати кај индукативното заклучување што е добар показател на интелегенција, успех во школо и размислување надвор од рамките.

Покрај тоа, студија спроведена на универзитет во Минесота дошла до резултати како лица кои живеат во неред се покреативни од оние кои живеат во средена околина.

Како што пишува во студијата, поголема вероватност е лице кое живее во чисто окружување, живеат здраво и точни се, но не и креативни од оние кои работат несредена средина