Сите мигранти кои нелегално се обидуваат да влезат во Унгарија претставуваат здравствен и „биолошки“ ризик и ќе бидат спречени по секоја цена, изјави премиерот Виктор Орбан во радио интервју.

Орбан во своето редовно радио интервју рече дека би било погрешно да се обележат сите мигранти како биолошки бомби, сепак, некои се токму тоа.  Сè додека не се идентификуваат оние што носат вирус, сите тие треба да бидат третирани како потенцијални извори на инфекција, рече тој.

Ова е премногу силна изјава за борците за социјална правда … но Унгарците треба да размислат за самоодбрана, додаде Орбан

Орбан рече дека го замолил министерот за внатрешни работи да се увери дека вооружените сили и полицијата ќе продолжат да преземат акција против сите обиди за нелегално влегување бидејќи сега тоа претставува и здравствен ризик.

Премиерот ги замоли оние што патуваат во странство да ги фаворизираат соседните земји од кои Словачка, Австрија, Словенија и Хрватска во моментов се сметаат за безбедни во однос на статусот на епидемијата таму.

Орбан ја повика јавноста да биде одговорна. Тој рече дека владата дала добар пример со откажување на огнометот за националниот празник на 20 август, бидејќи постоел ризик кој не можеле да си го дозволат.

Тој ги повика оние што покажуваат симптоми на „Ковид-19“ да се изолираат. Ниту една форма на одбрана од вирусот не може да успее без доброволно учество од јавноста, рече Орбан, додавајќи дека тоа првенствено е ниво на интелигенција на една земја, наместо мерките донесени од владата што го одредува квалитетот на реакцијата на земјата на вирусот .