Европа не успеа да донесе одлуки во последните неколку години за зајакнување на конкурентноста, рече унгарскиот премиер Виктор Орбан на Бледскиот форум во Словенија додавајќи дека централноевропските економии се подготвени да станат успешни приказни. .

Учесниците на Бледскиот стратешки форум се согласија за три приоритети, рече Орбан. На Србија треба да и се дозволи што побрзо да влезе во Европската унија. Структурата на безбедноста на Европа е нецелосна без Србија, рече тој, истакнувајќи дека земјата е транзитна рута за мигрантите. Тој рече дека ЕУ е виновна што ја остави Србија да виси.

Секој знае дека Србија е важна, но европското раководство нема политичка храброст да донесе одлуки што ќе го надминат овој важен праг, истакна Орбан

Форумот исто така се фокусираше на врската помеѓу безбедноста и економијата, рече Орбан, тврдејќи дека САД и Кина ја оставиле ЕУ зад себе затоа што имаат воен капацитет да обезбедат континуирано научно обновување.

Тој рече дека значајните достигнувања обично се вкоренети преку военото истражување. Европа ќе ги достигне светските сили само ако создаде заедничка одбрана заедно со научни истражувања, рече тој.

Исто така, се разговараше за конкурентноста на европските производи, рече Орбан, додавајќи дека тие добра веќе не се толку привлечни затоа што нивниот квалитет не е толку добар, истите се преценети, даноците се превисоки, а бирократијата создава дополнителни проблеми. Европската економија треба да се фокусира кон конкурентноста, рече тој. Проблемите се идентификувани веќе долго време, но не се преземени никакви активности, додаде тој.

Добрата вест, рече тој, беше дека под водство на Полска, економиите на Вишеградската група и регионот во целина се многу ветувачки. И покрај пандемијата и потребата од напорна борба за работни места и инвестиции, како и изгледите на регионот во однос на меѓународната конкурентност испаднаа  подобри од оние на остатокот од ЕУ, рече Орбан.

Тој додаде дека со нетрпение очекува да работи со словенечката влада, која сега на власт десничарска администрација. Тој истакна дека двете влади разработуваат детали за планот според кој словенечката влада финансиски го поддржува унгарското национално малцинство во Муравидек (Прекмурје), додека унгарската влада го прави истото во Рабавидек. Со други зборови, рече тој, постои лична определба од страна на соодветните лидери на двете земји за подобрување на судбината на Словенците во Унгарија и обратно.