Денеска беше одржан состанок на лидерите на опозициските коалиции „За иднината на Црна Гора“, „Мир е нашата нација“ и „Црно на бело“, Здравко Кривокапиќ, Алекса Бечиќ и Дритон Абразовиќ кои ќе ја формираат новата влада.

На состанокот биле договорени четири принципи на кои ќе се темели идната власт.

Првиот принцип е дека новата власт одговорно ќе ги спроведе сите меѓународни преземени обврски.

Втор принцип е дека новата власт ќе ги реализира сите неопходни реформи со што Црна Гора во најкраток можен рок ќе пристапи на Европската унија.

Третиот договорен принцип е дека идната влада мора да е составена од експерти од одредени области, без разлика на нивната политичка, верска, национална или било каква друга припадност.

Како четврти принцип, се наведува почитување на Уставот и промена на сите антидискриминаторски закони, вклучувајќи го и Законот за слободата на вероисповеста.

Тројцата лидери им подадоа рака и на малцинските партии да се вклучат во градењето на иднината на Црна Гора.

Трите коалиции заедно имаат 41 пратеник, што е доволно за фирмирање влада.

извор: Makfax