Светските потреби за нафта, како што проценува ОПЕК, ќе порасне за 1,5 милиони барели нафта дневно во текот на оваа година и за 1,4 милиони барели дневно во 2018 година што е за по 30 илјади барели нафта дневно повеќе во однос на претходните прогнози.