Наоѓалиштето „Јужно Рускоје”, во западен Сибир, произведува 25 милијарди кубни метри гас годишно, се наведува во соопштението на ОМВ. – Гасот произведен таму е клучен ресурс за гасоводот „Северен поток”, преку кој се доставува гас директно до Германија, се додава во соопштението.