Околу 2.500 Руси и 7.000 граѓани на други земји од Заедницата на независни држави (ЗНД) учествуваат во вооружени судири во Сирија на страната на терористичката организација Исламска држава. Тоа го изјави Елена Сутормина, претседател на Комисијата за развој на јавната дипломатија при Руската федерација, јави ТАСС.

Сутормина истакна дека во претходно соопштените податоци од Националниот антитерористички Комитет, дека во Сирија на старата на џихадистите се борат околу 800 до 1.500 руски државјани, од кои 170 загинале, се за 2014 година.

– Луѓето кои врбуваат борци за ИД се насочуват поконкретно кон далечни села и области, каде што младите немаат перспектива, додаде Сутормина.

ИД е забранета во Русија како терористичка организација.