Во овој момент граѓаните без европски пасош нема да можат да се вработат, а ова важи за граѓаните со македонски, српски и босански пасош, без разлика на тоа за која работа сакаат да аплицираат. Ова се однесува на сите работи, без разлика дали сакате да аплицирате како медицинар, градежен работник, чистач или нешто друго.

Од 01.01.2018. година стартува новиот закон за вработување, според кој сите граѓани на поранешна Југославија, чии држави не се членки на ЕУ, ќе можат да се вработат под исти услови како и граѓаните на ЕУ.

Тоа значи дека сите кои ќе пронајдат работодавец ќе можат да се вработат како и граѓаните на ЕУ, а одењето во амбасада повеќе нема да биде неопходен услов за добивање на работна дозвола.

Пронаоѓањето на работа и натаму ќе се врши преку агенции, како и досега. Моментално може да се вработат само граѓани со ЕУ пасоши.