Батлерот Вилсон Рузвелт, Германец, кој работел во Белата куќа повеќе од 50 години и служел за 11 претседатели, почина од коронавирусот на 92-годишна возраст.

Тој започнал да работи во 1957 година, за време на претседателот Двајт Ајзенхауер, како чистач, а бил унапреден во батлер неколку години подоцна од првата дама Џеки Кенеди.

Неговата повеќедецениска служба во Белата куќа исто така беше предмет на многу историски студии за афроамериканците во политиката.

Авторот на книгата „Од робовска колиба до Белата куќа“, од Корита Мичел од државниот универзитет Охајо, изјави дека Германецот, како и многумина Афроамериканци од неговата генерација, извршувал со достоинство едно од ретките работни места што му биле достапни во тоа време.

Таа изрази уверување дека фактот дека тој ја завршил својата кариера за време на афроамериканецот, Барак Обама, сигурно му претставувало задоволство.

Тоа сигурно беше чувство на победа“, вели Корита Мичел.