Доналд Трамп одлучи да преземе радикален потег против кинеските апликации.

Министерството за трговија на САД објави дека од недела ќе ги забрани бизнис-трансакции помеѓу САД и апликациите „ТикТок“ и „ВеЧат“.

Ова значи дека, почнувајќи од задутре, ќе биде невозможно да се преземат тие апликации на територијата на САД.

Наскоро ќе се открие дали американскиот „Оракл“ ќе преземе дел од бизнисот на „ТикТок“ во таа земја и не е јасно дали оваа објава на американското Министерство за трговија значи дека Трамп нема да објави што се случува на релацијата Оракл-ТикТок до недела.

„Под упатства на претседателот, презедовме значителни чекори за борба против кинеската злоупотреба на податоците на американските граѓани“, рече државниот секретар Вилбур Рос.

извор: Makfax