Огромна свастика е изложена во еден трговски центар во Киев, кој се наоѓа на улица наречена по нацистичкиот соработник кој стана украински херој, Степан Бандера, по што трговскиот центар негираше вмешаност во шокантниот потег и ги обвини хакерите за тоа, пренесува РТ.

За да биде иронијата поглема, улицата претходно се викала „Авенија Москва“, но името ѝ било сменето во 2016 година кога Бандера прекуноќ од фашист стана национален херој.

Навредливата слика се појави на ескалатор осветлен со лед-сијалички во трговскиот центар Городок галери” во главниот град на Украина во саботата и беше снимен од неколку збунети купувачи.

Снимките од ја прикажуваат огромната свастика врз црвено-бело поле, при што целата слика наликува на државното знаме на нацистичка Германија. Иако жената која го снимила видеото била навредена од глетката, други посетители на трговскиот центар си поминувале покрај свастиката и се однесувале како да е се во ред.

Навистина, тоа можеше да биде само промена во дизајнот и во согласност со локацијата на трговскиот центар, која се наоѓа на авенијата Степан Бандера. Улицата се нарекува Москва авенија, но, во 2016 година, беше преименувана по Бандера, украински националистички и нацистички соработник, поздравена во модерната Украина како национален херој.

Трговскиот центар жестоко негираше каква било поврзаност со појавата на нацистичкиот симбол, наведувајќи дека лек-ескалаторот билисклучен веднаш откако била забележана огромната свастика.

извор: Makfax