Бидејќи новиот коронавирус се шири низ Кина и светот, луѓето се прашуваат колку е навистина опасно.

Кон крајот на 2019 година е направена интересна симулацијаод научникот Ерик Тонер, од Здравствениот центар Centerон Хопкинс во САД, кога беше претставено сценарио во кое пандемијата на коронавирус еруптира и зафаќа 65 милиони животи.

Комитетот за итни случаи на СЗО истакна дека сè уште не е време да се изјасни за глобална закана. Сепак, експертите признаа дека биле споделени и немале доволно веродостојни информации досега.

Тие најавија дека ќе се состанат повторно за неколку дена за да ја преиспитаат ситуацијата и нивната одлука.

Во меѓувреме, бројот нa смртни случаи се зголемува. Стапката на смртност од 4 проценти е значително помала отколку кај САРС (околу 11%), но е значително поголема отколку за сезонски грип А (околу 0,1%).

Симулацијата на тонерот е особено интересна од три причини.

1) затоа што зборува конкретно за епидемијата на коронавирус, додека во фокусот на медицинските професионалци е обично некој можен нов вид птичји грип;

2) затоа што беше претставена само неколку месеци пред појавата на нова епидемија во Кина.

3) затоа што е потсетник за сериозната, но сепак реална закана што ја предизвикува човештвото од пандемијата на вирусот.
Новиот вирус 2019-nCoV во двата случаи има помалку потенцијал – ниту се шири толку лесно како грипот, ниту го убива како САРС.

Сепак, од друга страна, треба да се има предвид дека вирусот мутира, што значи дека ситуацијата може да се промени. Ова не значи дека тие стануваат безопасни бидејќи комбинацијата на висока вирулентност со релативно ниска стапка на смртност може да има драматични последици.
Тонер исто така оди со претпоставка дека лекувањето со вирусот нема да трае најмалку 18 месеци. Ова добро се вклопува во реалноста, бидејќи нема вакцини за САРС и МЕРС кои постојат со години.

Вацината МАРС лани беше подготвена за првата фаза од клиничките испитувања врз луѓето од вообичаените три. Експертите проценуваат дека ќе биде потребно повеќе од една година за создавање, тестирање и започнување на вакцината за 2019-nCoV.

Се разбира, ако СЗО би прогласила глобална закана, која сè уште ја нема, ќе отвори механизми што ќе вклучуваат, меѓу другото, и посилна соработка и финансирање за истражување на вакцини и посилни мерки на сузбивање.