Дали пациентите кои заболеле од ковид или грип се токму оние кои биле во одлична здравствена состојба пред да ги погоди вирусот? Истражувачите ги анализирале профилите на пациентите и ги презентирале нивните откритија.

Пациентите со ковид се генерално помлади, поздрави и помалку придружни од оние со сезонски грип. Научниците сметаат дека ова е феномен што уште повеќе дава тежина на високата стапка на смртност отколку на коронавирусот.

Имено, пациентите кои се лекуваат од ковид, најверојатно ќе бидат помлади мажи, кои имаат помала веројатност да имаат основни болести и да консумираат помалку лекови отколку пациенти со грип, покажува студијата објавена во списанието „Природни комуникации“ спроведена од научната заедница ОХДСИ.

Студијата спроведена од меѓународна мрежа на истражувачи опфатила повеќе од 34 000 пациенти на три континенти и имала за цел да обезбеди повеќе детали за карактеристиките на пациентите со оваа болест, но исто така и да помогне во ажурирањето на стратегиите за донесување одлуки за грижата за пациентите.

Луѓето кои страдале од ковид претежно биле мажи во САД и Шпанија и жени во Јужна Кореја. Возраста на пациентите варирала, но во САД и Шпанија најчести биле оние на возраст меѓу 65 и 70 години. Спротивно на тоа, пациентите третирани од грип обично биле жени.

Многумина третирани со ковид имале и други здравствени проблеми. На пример, преваленцата на хипертензија варира од 24 до 70 проценти, дијабетес од 13 до 43 проценти и астма од 4 до 15 проценти. Сепак, во споредба со пациентите третирани од грип во претходните години, пациентите кои страдале од ковид биле генерално поздрави пред да се заразат со вирусот.

Индикативно е дека хронично опструктивно белодробно заболување, кардиоваскуларни заболувања и деменција беа почести кај пациенти со грип отколку кај оние со ковид.

– Оваа студија ни овозможи подобро да го разбереме профилот на пациентите третирани за ковид. И покрај неодамнешната дискусија за наводното лошо здравје и ограничениот животен век на пациентите со ковид, гледаме дека на овие луѓе не им е полошо од оние кои се лекуваат од класичен сезонски грип – заклучува Едвард Бурн, еден од авторите на студијата.