Кои се првите симптоми на болеста рак?

Со текот на времето се појавуваат и други, но дотогаш веќе мора да сте посетиле лекар и да сте ги известиле за главните карактеристики на болеста.

Симптоми за кои се бара посебно внимание!

Еве ги симптомите кај болеста рак:

Основни или примарни симптоми на болеста рак не се среќаваат во сите случаи на рак и можат да бидат заеднички со други болести. Иако треба итно да се консултирате со лекар, па тој да ве прегледа и да ги направи потребните истражувања, ако имате најмалку еден од знаците од листата подолу:

1.Интерференција во половиот систем и нарушувањата на гастроинтестиналниот тракт: хроничен запек или дијареа, промена на бројот на столицата и бојата. Сето ова може да значи – рак на дебелото црево. Кога имате болно мокрење, крв во урината, треба веднаш да појдете на лекар. Многу честото мокрење, без очигледна причина, може да биде симптом на рак на простата.

2. Појавата на рани и чиреви. Често туморот е „маскиран” како чир, но крвари многу. Мали ранички во устата, кои не се лекуваат – може исто така да се рак. Ранички на вагината или пенисот, освен да зборуваат за сериозна инфекција на телото, можат и да се рак на половите органи.

3. Гној или крв. Доста често при појава на гној и крв, тогаш ракот веќе е во напредна фаза – болеста се развила многу одамна. Исфрлањето на гној со крв – има голема веројатност за рак на белите дробови, а ако крвта е пронајдена во столицата – рак на дебелото црево. Одливот на крв или секрет со гној од жито – директен знак за рак на дојка.

4. Солидни грутки во различни делови на телото кои се допираат преку кожата (во тестисите, дојката) – исто така често се знаци на болеста рак.

5. Отежнато голтање, како и гастроинтестинални проблеми како што се металоиди, епигастрична болка – овие симптоми сигнализираат за рак на желудникот или цревата.

6. Никнување на нови молови или брадавици кои ги менуваат своите бои и форми се причина за загриженост. Често тоа е знак на меланом, што би можело да се лекува во рана фаза.

7. Засипнатост, постојана кашлица е заеднички симптом на рак на белите дробови, ако гласот се губи – ова можеби е знак на рак на тироидната жлезда или грлото.