Тешко е да изберете хотел, освен ако некој не ви препорачал. Сепак, постојат некои работи што не треба да ги заборавате кога барате сместување преку Интернет.

Најважно е секако локацијата на хотелот, ништо не значи луксузен хотел подалеку од знаменитостите што сакате да ги посетите. Ако одите само неколку дена некаде, подобро е да платите малку повеќе за сместување отколку да поминете половина ден во превоз. Не мора да биде во центарот на градот, но проверете како е поврзано со јавниот превоз, како и со она што е во близина, така што немате сè што ви треба во близина.

Прочитајте ги коментарите на гостите, но проверете ја и веб-страницата на хотелот за сами да видите што е понудата. Фактот дека на некој не му се допаднало локацијата или хотелот генерално не мора да значи дека хотелот е лош, можно е лицето кое ги напишало своите впечатоци планирало да го помине целиот празник во хотелскиот базен, за кој никогаш не сте размислувале. Исто така, обрнете внимание од каде доаѓа некој, затоа што Њујорчаните веројатно имаат поинаков поглед за тоа што е добар хотел од нас.

Кога гледате прегледи, обрнете внимание само на најновите. Нечии впечатоци од пред пет години би ви направиле малку разлика, бидејќи веројатно е дека хотелот е целосно променет. Ова важи и за лоши и за добри прегледи, не е невообичаено поранешните луксузни хотели да се конвертираат во просек и обратно.

Обрнете внимание на лошите впечатоци, сепак, ако само едно лице се жали на нешто, тоа може да биде проблем само кај таа личност. Но, ако видите дека повеќе луѓе се жалат на истата работа, дури и ако тоа е ситница, тоа е веројатно вистинската слика за хотелот. Пред да прочитате туѓи впечатоци, размислете што е важно за вас. На пример, ако одите со автобус, не се откажувајте затоа што вели дека секој дава негативен рејтинг затоа што вели дека има паркинг и нема паркинг.

Треба да знаете дека поновите хотели или реновираните се секако почисти. Ова не значи дека постарите имаат лоша хигиена, едноставно се е старо и затоа може да биде помалку чисто. Ова е нешто што треба да го барате во прегледите, ако некој забележал валкана постелнина, ова е проблем.

Проверете ги сите „додатоци“ што треба да ги понуди хотелот и утврдете дали одговара на вашите потреби. Дури и ако се вели дека климатизацијата, Интернет, паркингот и појадокот се во цената, контактирајте го хотелот и повторно проверете за да не се случи непријатното изненадување.

Обидете се да откриете кои се гостите. Ако одите на одмор со мали деца или одите на работа, така што навистина треба да бидете одморени, важно е за вас да нема студенти на екскурзија во хотелот. На крајот на краиштата, ќе имате многу подобро време да останете со луѓе како вас на одмор. Добрата локација и цената нема да бидат многу важни ако завршите во хотел со најмногу љубовни парови.

Внимавајте на односот цена / квалитет. Изборот на поскап хотел не значи дека ќе бидете позадоволни. Освен ако немате спа во хотелот, добар поглед, тераса, телевизија, нема потреба да плаќате хотел со пет ѕвездички доколку не ги искористите предностите што одат со него. И понекогаш цената на хотелот е поскапа заради неговото познато име или само затоа што некоја филмска ѕвезда ноќта ја помина таму пред 50 години.

Ако патувате често, проверете кои хотели нудат програма за лојалност. Можеби е вредно да платите повисока цена за сместување неколку пати, по што ќе добиете значителни попусти како редовен гостин, а услугата сепак ќе биде како плаќање на целата цена, советува The Travel

Пред да одите да барате хотел или да направите резервација затоа што вашиот пријател бил воодушевен од нешто, размислете што навистина сакате. Ако сакате сè што ви треба да се одморите во хотелот, можеби треба да барате место токму со таква понуда, без оглед на се друго. Од друга страна, некои ќе сакаат да ја истражат целата област во градот, така што ќе поминат само неколку часа во хотелот за да спијат.