Сите се согласуваме дека, домашниот ајвар е најдобар, особено кога рецептот доаѓа од перото на искусниот домаќин.

Зимницата за многу е незамислива без ајвар, а таа може да се направи само од пиперки или со додаток на патлиџан. Дознаваме најдобар рецепт за најдобар ајвар и може да се потврди дека навистина е одличен.

Обидете се да го подгответе и нема да зажалите.

СОСТОЈКИ

•7 кг. пиперки

•3 кг. модар патлиџан

•1 л. оцет

•2 л. вода

•2 главици лук

•малку лути феферонки

•2-3 лажици сол и шеќер

ПРИПРЕМА

•Пиперките ставете ги во оцет да се варат 2-3 минути, а патлиџаните 5-6 минути. Пиперките и патлиџаните смелете ги први, а потоа феферонките лукот и додете малку бибер.

• Се тоа оставете да врие со 8 унци масло на тивок оган околу час и половина. Ајварот ставете го во топли тегли и ги сместете ги во топла (не жешка) рерна.

• На секоја тегла ајвар да се стави една лажица масло за да се направи кора и за ајварот да не добие воздух.

Теглите затворете ги следниот ден.