Жителите на Шангај минатиот месец поминувајќи по источното подрачје на градот Хуангпу наидоа на нешто необично: Зграда што оди.

Основно училиште старо 85 години целото е извадено од земја и е преместено со употреба на нова технологија наречена „машина за одење“.

Во напорите на градот да ги зачуваат старите структури, инженерите инсталираа околу 200 подвижни хидраулични „нозе“ под петкатницата, вели техничкиот менаџер на проектот Лан Вуџи.
Столбовите делуваат координирано како роботски нозе. Тие се поделени во одредени групи кои се креваат или се спуштаат, имитирајќи човечки чекори. Сензорите поставени во нив помагаат да се контролира движењето на зградата, објаснува Лан, чија компанија „Shanghai Evolution Shift“ ја создаде оваа технологија во 2018 година.

Тоа е како да ставите патерици на зграда за да се крене и да почне да оди, вели тој.

На снимката снимена од компанијата се гледа како училиштето тешко се движи од еден чекор до друг.

Локалните власти соопштија дека основното училиште Лагена е изградено во 1935 година од страна на општината Шангај со концесија од Франција. Зградата се преместува за да се ослободи простор за изградба на трговски центар, кој ќе биде готов во 2023 година.
Вработените првично копаа околу старата зграда за да ги инсталираат 198-те подвижни структури во просторот под зградата, објаснува Лан, кои потоа ја подигнале зградата и започнале да ја движат напред.

За време на 18 дневните операции, зградата се ротираше за 21 степен и се помести 62 метри до новата дестинација.

Во последниве децении, брзата модернизација на Кина направила многу историски згради за да се срушат за да се отвори простор за облакодерите и други деловни згради. Но, се зголеми загриженоста за исчезнувањето на архитектонското наследство.

Некои од градовите започнаа конзерваторски кампањи на градежните вредности не дозволувајќи уривање на ваквите структури.

Преместувањето на зградата не е идеално решение, но сепак е подобро отколку да се уништи. Јас никогаш не би допрел историски градби, додаде Лан.