Компанијата MoveHub која се занимава со истражување и информации за најпопуларните земји за преселување, неодамна објави истражување во која е пресметано колкави се трошоците за живот во земјите ширум светот.

Во истражувањето се користени податоци од најголемите светски бази, а во индексот на потрошувачките цени се зема во предвид и колку луѓето ги плаќаат намирниците, превозот, рестораните и комуналиите.

Македонија, заедно со земјите од регионот – Србија, Косово, Албанија, Босна и Херцеговина, е во групата на земји со ниски трошоци за живот. Резултатите од истражувањето се добиени во споредба со цените во Њујорк.

Во продолжение ќе прочитате кои се 10-те најевтини и најскапи земји за живот во светот.

Најевтини земји за живот

Пакистан

Египет

Украина

Индија

Тунис

Алжир

Косово

Грузија

Азербејџан

Бангладеш

Најскапи земји за живот

Бермуда

Швајцарија

Исланд

Норвешка

Бахами

Луксембург

Данска

Сингапур

Јапонија

Израел