Специјалниот координатор и лидер на краткорочните набудувачи на ОБСЕ, Маргарета Цедерфелт, истакна дека изборите се одвивале во средина која била поларизирана во врска со црквата.

Владејачката партија, рече таа, имала предност поради користењето на државните ресурси и големото медиумско покривање.

Таа посочи дека изборите биле генерално транспарентни, иако ДИК не ја исполни целосно својата регулаторна улога.

– Денот на изборите помина без проблеми и здравствените протоколи не беа доследно спроведени.

Таа посочи дека кампањата е мирна, иако има спротивставен тон.

Шефот на ограничената мисија за набљудување на изборите (ОДИХР) на ограничената мисија за набудување на изборите, Тамас Масериќ, рече дека спроведувањето на изборите било транспарентно, наведувајќи дека техничкиот аспект е ефикасен.

Таа рече дека е жално што пропустите на законот и недостатокот на независност на медиумите овозможија злоупотреба на државните ресурси.

Одговарајќи на прашањето на новинарите, таа посочи дека не забележале дека има неправилности што можат да влијаат на изборниот резултат.