На крајот на оваа година ќе бидат навршени точно 100 години од формирањето на Кралството на СХС, или почетокот на Југославија.

Интересна анализа на Јутјуб е направена од Џозеф Писнети, кој се прашува “што би било кога би било” и како денес би изгледала обновена и обединета Југославија?

Тој објави видео-анализа на неговиот канал Real life Lore, каде што обично објавува едукативни и интересни видеа.

Авторот особено го нагласува фактот дека речиси 2,4% од територијата на Босна лежи на мини. 

Ако повторно се роди, Југославија ќе има малку повеќе од 20 милиони жители, со што автоматски ќе влезе во Топ 10 најголеми европски земји кога станува збор за население и ќе биде на осмо место.

Тој потсетува дека новата Југославија ќе има помалку жители отколку во 1991 година, кога имало над 23 милиони жители.

Религиски, Југославија ќе има 43 проценти православни, 27 проценти католици, 22 проценти муслимани и осум проценти од атеистите, агностиците и другите помали религиозни групи, а би била по големина како Велика Британија. 

Бруто-домашниот производ би изнесувал 191.045 милиони долари, што би значело дека Југославија ќе биде 53-тата земја во светот кога станува збор за економијата. Кога станува збор за етничкиот процент, во Југославија тоа би изгледало вака: 35% би биле Срби, 20% Хрвати, 11 проценти Албанци, 9 проценти Бошњаци, 8 проценти Словенци, 6 проценти Македонци, 1 процент Црногорци и 10 проценти од другите.

Армијата ќе има околу 230.000 членови, а петте најголеми градови ќе бидат Белград, Загреб, Сараево, Љубљана и Скопје. 

[video:https://www.youtube.com/watch?v=ej1J00avP7k autoplay:0]