Обвинителството за гонење организиран и корупција поднесе обвинение против актерката Силвија Стојановска и нејзиниот сопруг за шверц на кокаин од Колумбија во Шпанија. Тие беа уапсени пред шест месеци во рамки на меѓународната операција „Колибри“ заедно со уште три лица во Шпанија, а Обвинителството бара да ѝ се продолжи домашниот притвор. Стојановска и нејзиниот сопруг се осомничени за неовластено производство и пуштање во промет на наркотични дроги, психотропни супстанци и прекурсори.

Во текот на истрагата обвинителството утврди дека во периодот од јули 2019 година до 18.12.2019 година, обвинетите, заедно со тројцата обвинети во Кралство Шпанија од кои едниот е македонски државјанин, брат на првообвинетиот, како повеќе лица, земале учество во неовластено купување, пренесување и продавање на кокаин во вкупна количина од 698.758,1 грам. Обвинетите подготовувале и организирале неовластено купување, превезување и сместување на кокаин од Р. Колумбија до Мадрид, Кралство Шпанија и барале купувачи на истата, соопшти Обвинителството.

За да не бидат откриени во нивните постојани активности, обвинетите меѓусебно комуницирале со користење на енкрочат телефонски мобилни уреди, како и енкрочат мобилни апликации со заштитени канали, а користеле и уред за детектирање на евентуална полициска инсталација и на дигитални преноси за примена на посебни истражни мерки – инхибитор (PROTECT 1207i).

Имајќи ги предвид видот, тежината и висината на запретената казна, мотивите, начинот на кој е извршено кривичното дело, особено фактот што стореното кривично дело се карактеризира со особена тежина осликана со добра организација и долготрајна подготовка на секое дејствие, добро развиените врски со криминалните структури надвор од територијата на Р. Македонија, обвинителството заедно со обвинителниот акт му предложи на судот да ја продолжи мерката притвор за првообвинетиот и мерката куќен притвор за второобвинетата, соопштија од Обвинителството.