Ерна Солберг и Сив Јенсен, лидерите на владејачките партии во Норвешка, конзервативците и Партијата за напредок, се чини дека ја не гледаат исто улогата на исламот во нивната земја, пишува „Спутник“.

Лидерот на Партијата за напредок, Сив Јенсен, смета дека е тајна исламизација кога Норвежаните одбиваат да се ракуваат со луѓе од спротивниот пол. Јенсен ја истакна неодамнешната епизода кога жените во џамијата Ал-Нор во Берум ја одбија испружената рака на престолонаследникот, принцот Хаакон, кој дојде да им ја изрази својата поддршка по терористичкиот напад.

„Во Норвешка, мажите и жените се ракуваат, точка. Обидот да се создаде прифаќање на тоа жените во Норвешка да не се ракуваат не значи сфаќање туку родова еднаквост во рикверц. Ова е во основа што мислам кога зборувам за тајната исламизација. Дека индиректно или директно се приспособуваме на религиските посебни барања во име на разбирањето “, напиша Јенсен во колумна во „Верденс Ганг“.

Премиерката и лидер на конзервативците, Ерна Солберг, ја отфрли оваа можност во својот изборен говор во Тромсо.

„Верувам дека тајната исламизација е лош концепт едноставно затоа што не постои во нашето општество“, рече Солберг.

Сепак, таа исто така посочи дека луѓето на работните места треба да се ракуваат, а не да создадат ваков вид бариера. Во исто време, таа изрази разбирање за луѓето кои доаѓаат од други земји, како иранскиот министер за надворешни работи Мохамед Џавад Зариф.

„Не се обидов да се ракувам со него. Мислам дека треба да ги посветиме нашите дипломатски напори на други работи“, рече Солберг, посочувајќи дека има поважни проблеми од ракувањето.

 

извор: Makfax