Новозеландскиот град Хамилтон денес го урна споменикот на колонијалниот командант по кого го именуваше градот, придружувајќи се на поголем број места низ целиот свет кои на тој начин се справуваат со нивното минато.

Кранот ја крена бронзената скулптура на капетанот Џон Фајн Чарлс Хамилтон од градскиот плоштад по барање на локалните Маври и заканите од демонстрантите против расизам дека ќе го урнат.

Градскиот совет на Хамилтон рече дека отстранувањето на споменикот е делумно резултат на притисокот за отстранување на монументалното наследство кое претставува културна дисхармонија и угнетување“.

„Знам многу луѓе – всушност, поголем број – кои споменикот го доживуваат и лично и културно навредливо“, рече градоначалничката Паула Саутгејт.

„Не можеме да го игнорираме она што се случува низ целиот свет, ниту треба. Во време кога се обидуваме да градиме толеранција и разбирање … Мислам дека споменикот не помага да се премостат тие пукнатини“.

Хамилтон бил поморски командант кој се борел против домородните Маври кои ја бранеле својата земја од британската колонијална експанзија во 19 век.

Тој бил убиен во битка во 1864 година кога група Маври во тврдината успешно се бранеле од британската армија и артилерија, и покрај фактот дека биле многу помалобројни.

Споменикот беше дониран на советот во 2013 година и беше отстранет по официјалното барање од регионалното племе, Ваикато-Таинуи.

Спомениците и имињата на места кои величаат фигури како што се робовладетели или колонијални воени фигури беа ставени под знак прашалник низ целиот свет по масовните протести против расизмот, предизвикани од полициското убиство на Афроамериканецот Џорџ Флојд.

извор: Makfax