Вишокот маснотии околу половината е поврзан со поголем ризик од рана смрт, но новото истражување покажа дека поголемите колкови и бутови можат да го намалат тој ризик.

Мерењето на таканаречената „централна маст“ и користењето со индекс на телесна маса (БМИ) може да помогне да се утврди ризикот од предвремена смрт, велат научниците. Тие исто така велат дека досега сработената работа во оваа област, која ја истражуваше врската помеѓу обемот на половината и вкупниот ризик од смртност, донесе „неконзистентни резултати“ и дека нивната работа е најобемна досега.

Докажано е дека луѓето треба да се фокусираат на половината, не само на БМИ или тежина. Најновите откритија од меѓународен тим на истражувачи се засноваат на резултатите од 72 студии, вклучени над повеќе од 2,5 милиони луѓе, следени помеѓу три и 24 години. Секоја студија покажа најмалку три ризици од мерка на „централна дебелина“, вклучувајќи обем на струкот, обем на колк, обем на бутот, т.е. однос на половината-колкот, односот на половината и висината и односот на половината на бутот.

Имаше и индекс на телесни масти, што според истражувањата е мерка за вкупната телесна маса составена само од масното ткиво. Авторот на студијата, Таузеф Ахмад Кан, од Одделот за нутриционистички науки на Универзитетот во Торонто, рече дека маснотиите во стомакот можат да бидат попроблематични од другите делови на телото.