Во Италија во изминатите 24 часа регистрирани се 1.071 новозаболени, што е највисока бројка од мај, кога беше укинат карантинот.

Во Италија на 12 мај, шест дена по укинувањето на десетнеделниот карантин беа регистрани 1.402 заразени лица.

Од почетокот на епидемијата во Италија со новиот коронавирус се инфицирале над 258.00 луѓе, од кои починале 35.000.