Oсновна причина зошто нема почеток на преговори е високото ниво на корупција, изјави потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски, во интервју за „360 Степени“ .

„Нема ни една друга причина. Тоа што сме го зборувале само ни го потврдија. Лани во јуни немало датум заради високото ниво на корупција, и било кажано на Владата дека нема да има датум заради таа работа“, рече Николоски.

Запрашан зошто Макрон не го кажува тоа, Николоски вели дека се работи за поголемо ниво на пристојност и култура од страна на земјите-членки и дека тоа се обидуваат да и го кажат на владата и да остават време за да се случи битката со корупцијата. Николоски вели дека стратешка грешка на Владата е ставањето на Македонија во иста група со Албанија.

„Има одредени држави коишто стратешки го гледаат регионот и велат – има корупција, но наш стратешки интерес е овој процес да тече, и имате држави како Франција, како Белгија, како Холандија, коишто велат – не, таму има висока корупција и нема реформи и ние треба да го запреме ова сега, затоа што нејќат да им се случи втора Бугарија и втора Романија“, рече Николоски.

Тој вели дека и претходно укажувал дека нема да има датум за преговори и дека за жал неговите укажувања се покажале како точни.

„Основна причина зошто Македонија нема датум и веројатно нема ни да добие датум во догледно време, додека е оваа влада на власт е високото ниво на корупција. Се избориме ли со корупцијата, барем да покажеме иницијално силни сигнали, ако во период од пет-шест месеци тоа се прави, ќе видите како ќе се променат работите“, рече Николоски.