Бројот на заболени на Клиниката за инфективни болести може да порасне во секој момент. Бројот на граѓани, родители, деца и медицински персонал кои се во изолација расте. Сепак несоодветната информираност и немањето на доволно насоки за постапување може и понатаму дополнително да ја влоши состојбата. Сето ова е поради несоодветниот менаџмент од страна на министерството за здравство и министерот Филипче, ова денес преку изјава за медиумите го истакна Игор Николов од ВМРО-ДПМНЕ.

-За да се спречи ширењето на вирусот, многу важно е спроведување и контрола на мерките предвидени за заштита. Простор за дилетантско однесување нема. Министерот Филипче и министерството за здравство треба под итно да преземат дополнителни мерки за заштита на населението како и за подготвување на здравствениот систем за најлошото сценарио. Предлагаме сет на дополнителни мерки:

Да се формира Kризен штаб кој ќе ги информира и потсетува граѓаните на дневна и часовна основа за постапките за заштита од ширењето на вирусот.

Да се дадат јасни насоки на сите здравствените работници за постапување за заштита од ширење на корона вирусот.

Да се преземат мерки за растеретување на здравствените институции особено оние од терциерно здравство. Да се одложат здравствени процедури кои се елективни.

Да се подготви план за ротација на здравствените работници, како и план за вклучување на сите расположиви средства и сите расположиви здравствени работници (млади лекари, пензионери итн) во случај на потреба. План за вклучување и на здравствените работници и ресурсите од приватното здравство.

Да се контролира спроведувањето на мерките за изолација, а населението да се потсетува на часовна основа за начинот на постапување за заштита од Ковид 19, вели Николов.

Тој додава дека само доследното и навремено спроведување на мерките за корона вирусот може да го спречи ширењето. Досегашното неспособно однесување на министерот за здравство и оние кои што тој ги поставил да раководат, само ја влоши состојбата со пропагацијата на вирусот и го загрози здравствениот систем.

-Повторуваме дека ова треба да се направи ВЕДНАШ бидејќи е многу важно здравствените институции да бидат подготвени да одговорат на ситуацијата. Воедно со тоа ги заштитуваме и пациентите, но и медицинскиот персонал. Министре, бараме веднаш, доследно и навремено спроведување на мерките од страна на сите надлежни институции. Апелираме до јавноста да ги почитува мерките за самоизолација, рече Николов.