Состојбата со Ковид епидемијата е алармантна, а на владата и се случува здравствена капитулација. Денес дрско, безобзирно и неодговорно министерот за здравство Венко Филипче вината да ја префрла кај граѓаните, или кај МВР, истиот тој кој заедно со владата не убедуваше дека состојбата е под контрола, дека пикот е поминат и дека заразата е победена, рече на прес конференција Игор Николов од ВМРО-ДПМНЕ.

– Имаме чисто фијаско на Владата на Спасовски, и Филипче кое што граѓаните го плаќаат со животите. Граѓаните се препуштени сами на себе, затоа што сами мора да се грижат за сопственото здравје заради нивните мерки. За три дена имаме 10 починати, 115 ново заразени, од кој само денес се 52 заразени. Македонија по бројот на заболените станува изолиран случај кој е на врвот по неуспешноста. ВМРО-ДПМНЕ бара одговорност и повикува на разрешување на членовите на Комисијата за заразни болести и итно формирање на нова составена од експерти и надпартиски решенија кои нема да подлегнат под политички влијанија и ќе донесат итен пакет на мерки за заштита на здравјето на граѓаните – рече Николов.

Тој му се обрати и директно на Филипче:

– Министре, веќе три месеци Ве оставивме да се справувате со кризава, несакајќи да правиме опструкции или да попречуваме спроведување на мерки за една ваква сериозна состојба каква што досега не сме виделе.

Верувавме во членовите на комисијата, верувавме дека нема да се мешате и да им влијаете на овие врвни експерти и верувавме дека ќе го донесете најсоодветното и најдоброто решение бидејќи ги имамвме луѓето од Македонија. Верувавме дека вие нема да влијаете на нивните одлуки и дека одлуките ќе бидат исклучиво нивни и базирани на најновите сознанија за КОВИД -19.

Не уверувавте дека мора да се затвориме, дека животот на било кој граѓанин е најважен и дека тој нема цена. Не уверувавте дека имате јасна визија, и дека тоа е единствениот начин на борба со овој невидлив непријател.

Но, во овој три месечен период ни покажа дека немате визија министре, не знаете ни како ќе заврши оваа работа, ни како ќе заврше ова пандемија, ги менувавте членовите од комисијата по потреба и ваши мерки, одлуките и мерките беа најмалку донесени под влијание на експертиза, туку под политички влијанија, беа чудни и несоодветни.

Не направивте контрола на инфекцијата, имаме најголем број на новозаразени во регионот и покрај најрестрективните мерки кои што ги спроведувавте. За жал, имате најголема број на починати лица на милион.