Глобалниот пазар за овие производи достигна 4,53 милијарди долари, достава на храна, храна, брза храна, пица, бургер.Европратениците наскоро треба да одлучат дали производите од растително потекло сепак ќе можат да имаат имиња што се поврзани со месо.

Пред гласањето за ограничувањето или забраната, се разгоре дебатата за вегански колбаси и хамбургери, како и полемиката околу амандманот за обележување на храната, кој, според ФТ, веќе е поддржан од месната индустрија, како што е Комитетот за земјоделство на ЕП. Оваа одлука доаѓа во време кога алтернативите на месните производи стануваат сè попопуларни. Исто така, има се повеќе и повеќе нови производители на билни замени по изглед, вкус и тие се подобро и подобро го имитираат вистинското месо.

Изрази како веге бургер, плескавица, хамбургер и колбас ќе бидат именувани само ако на етикетите стои дека е вистинско месо. Сточарството и месната индустрија тврдат дека употребата на термини и имиња поврзани со месото ги збунува потрошувачите. Амандманот на ЕУ исто така има за цел да ги забрани имињата како „кремасти“. Земјите-членки на ЕУ веќе имаат можност да издадат свои закони за обележување храна, во обид да спречат конфузија кај потрошувачите. Франција донесе сличен закон на почетокот на оваа година.