Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека човештвото не е ни приближно блиску до ниво на имунитет од коронавирус, што би било неопходно да се стекне со имунитет на стадото каде што доволен дел од населението би имало антитела за да се запре ширењето на епидемијата.

Имунитетот на стадо обично се постигнува преку вакцинација, а повеќето научници проценуваат дека најмалку 70 проценти од населението мора да има антитела за да спречи епидемија.

Сепак, некои експерти посочија дека тоа ќе има заштитен ефект дури и ако барем половина од населението има имунитет.

Меѓутоа, таквата теорија беше отфрлена од официјалниот претставник на СЗО, Мајкл Рајан, кој рече дека не треба да живееме со надеж дека ќе добиеме имунитет на стадото, пренесува АП.

– Како глобална популација, ние не сме ни близу до нивото на имунитет неопходен да се запре пренесувањето на оваа болест. Тоа не е решение, и не е решението што треба да го бараме, рече тој на конференцијата во вторникот.

Повеќето истражувања спроведени досега заклучија дека само 10 до 20 проценти од луѓето имаат стекнато антитела.