Оваа неверојатна хероина на епидемијата, која ги помина дијагностицирање на ковид 19, болничкото лекување, 14 дена изолација, раскажа за нејзината „одисеја“.

Иако има потешкотии во движењето таа прво рече дека најважно е што успеала да се крене на нозе.

Јас дури и не знаев дека постои тој вирус.

Кога ми кажаа за вирусот, дека сум позитивна и дека треба да одам во болница на лекување, се изненадив – рече бабата Р.С. од Белград – Не знаев ниту дека вирусот постои, или како се одвива третманот. Не ми беше лесно да ја напуштам оваа институција (дом за стари лица). Навикнат сум да живеам овде, ова е моја куќа.

Како што дознаваме, вирусот корона беше потврден кај оваа непобедлива жена на крајот на април. Откако тестирањето покажало присуство на вирус, Р.С била пренесена во ковид-болница, каде што добила терапија. Цело време, како што ни рече, таа сакала што поскоро да се врати во својата институција.

Откако добила втор еден негативен резултат на тестот, таа била пуштена од болницата.

Откако се врати во центарот за геронтологија, поминала цели две недели во самоизолација, а по заминувањето на 30 мај се вратила во своето сместување. Сега е во добра здравствена состојба

Многу ми значеше кога се вратив, дека гледам познати луѓе, драги старатели, медицински работници … Таа поддршка беше бескрајна, многу ми значеше, ми помогна полесно да се опоравам – рече Р.

Хероината на оваа приказна, но и на епидемијата, е родена уште во 1927 година. Таа е вдовица и има син.

За нас возраста не е важна тука, затоа се бориме за секој корисник – вели Јелена Мијајловиќ, директор на домот: Имаме пет лица постари од 90 години и сите се жени. Практикуваме да го славиме роденденот на штитениците кои се родиле во тој месец еднаш месечно, но го одложивме некое време заради новата ситуација. Само на штитеничката која наполни 99 години и подготвивме музика и послужување во домот, токму заради неможноста да поминат толку важен ден со оние што им се најблиски.