Крунослав Кичо Слабинац почина денес на 76-годишна возраст, откако беше опериран повеќе пати во изминатите месеци.

тој важеше за еден од најпознатите пејачи од поранешна Југославија и помина 60 години на врвот на музичката сцена.

Неколку пати пееше за Јосип Броз Тито, а неговата сопруга Јованка го обожаваше неговиот ненадминлив хит „Поради една убава црна жена“.

Во едно интервју од пред неколку години, Кичо зборуваше за Тито, како и за тоа за што разговарал со него.

Му пеев четири пати. Кога ќе дојдеше во неговата вила во Барања, ќе ни се јавеше да дојдеме и да свириме во неговата дневна соба. Не разговаравме многу, но тој еднаш ме праша што реков за печатот. И јас во едно интервју реков дека тешко ми е да живеам како Хрват под хипотека на Јасеновац и тезата дека Хрватите се геноциден народ, јас не сум и мислам дека не можеме сите да се ставиме под иста капа, тоа е апсурд. Му одговорив: „Сигурно овие твоите веќе ти кажаа“, на што тој ми рече: „Па, богами, затоа ги имам!“ Кога протоколот ме забележа кај него, тие истрчаа и рекоа дека треба да почнеме да свириме, а Тито тој рече: „водете го тогаш, јас не го држам. Во тој момент, веќе не знаев каде ме носат – на концерт или на Голи оток“, рече тој еднаш.

Јованка ја сакаше„ Заради една убава црна жена и плачеше кога јас ја пеев, претпоставувам дека мислеше дека пеам за неа, па малку заплака. Секогаш беше пријатно во друштво на Тито, не разговаравме многу. Најголемиот проблем за него беше да ги смири своите кучиња кои лаеа и скокаа кога почнав да пеам уште поживи песни и кога се расфрлав низ дневната соба. Без оглед што беше, за мене беше големо признание дека ме повикува светската фигура да му пејам четири пати, рече Кичо