Научниците ја анализирале активноста на делот од мозокот што е клучен за функционирањето на системот за наградување (лев путамен).

Тоа го правеа наутро во 10 часот, попладне во 2 часот и во 7 часот навечер. Од водачот на истражувањето и нејзините колеги од 16 мажи било побарано да извршат една задача со пресметување.

Во исто време, тие биле подложени на магнетна резонанца, а резултатите од истражувањето покажуваат дека левиот путамен бил најслаб со 14 часот. Психологот Ерик Баркер се согласува дека задачите што бараат многу размислување треба да се прават наутро, додека задачите што не бараат премногу ментален напор треба да се прават попладне.

Друга студија спроведена во Америка покажува дека секој шести работник заспива на работа барем еднаш неделно поради замор или недостаток на сон. Студијата е спроведена на 1.500 работници, а 76 проценти од нив се чувствувале уморни скоро секој ден, па признале дека слабо ги извршувале обврските затоа што не спиеле добро.

Вработените кои не спијат правилно, имаат слаба концентрација, многу помалку се справуваат со стресот и тешко можат да донесат одлуки, вели авторот на истражувањето.