Кога некој се става во карантин бидејќи постои сомневање дека е заразен со корона вирусот, тоа значи дека во моментот не им треба болничко лекување, но тоа не значи дека не треба да го следат нивното здравје, да се консултираат со докторите и да пијат соодветни лекови и додатоци.

Во оваа прилика, се крена полемика на социјалните мрежи и во јавноста: дали или не, ибупрофен (бруфен) , лек под разни други имиња и консумиран од голем број на луѓе, има штетно дејство врз развојот и лекувањето на корона вирусот? Портпаролот на Светската здравствена организација, Кристијан Линдмејер, им изјави на новинарите во Женева дека експерти во здравствената агенција на ООН „го испитуваат ова за да дадат понатамошни насоки“, пренесе АФП.

„Во меѓувреме, препорачуваме употреба на парацетамол, а не ибупрофен“, рече Линдмајер, пренесува АФП.

Тој додаде дека ако ибупрофен бил „пропишан од здравствени работници, тогаш секако имала причина за таа одлука“.

Што за ова вели Маријан Ивануша, директор на Светската здравствена организација во Белград, која рече дека „сè уште нема детален и конечен одговор на ова прашање“.

– Само што завршивме конференциски повик и едно од прашањата беше токму за ибупрофен. Многу е тешко кога се појавуваат одредени информации за нова болест да докажат дали е точно или неточно. Засега, СЗО собира докази и кога ќе имаат официјален одговор, ќе излезат со тоа“.

Приказна за оваа тема започна кога порталот thelocal.fr објави одговори од францускиот министер за здравство и неговите совети да се избегне ибупрофен ако некој бил заразен со вирусот. Францускиот министер за здравство ја предупреди јавноста дека употребата на ибупрофен ја влошува состојбата во случај на инфекција на коронарна вирус.

– Во случај на треска, земете парацетамол. Ако сте земале ибупрофен, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар – напиша министерот на Твитер.

Дали е тоа „лажна вест“?

Сепак, многумина не се согласија, а англиските истражувачи го негираа францускиот министер за здравство. Сепак, Маријан Ивануша, директор на Светската здравствена организација во Белград се согласи дека ибупрофен не се покажа дека има штетно влијание врз лекувањето од корона вирусот.

– Јас многу истражував на оваа тема и сè што можам да кажам е дека се работи за лажни вести. Едноставно е кратко времето да се докаже дека и ибупрофен и парацетамол на кој било начин се штетни за лекување на корона вирусот вели д-р Тања Радосављевиќ, пулмолог која долго работела на Клиниката за белодробни заболувања на Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза на Клиничкиот центар на Србија како специјалист лекар по пневмофизиологија. во изјава за белградски Блиц.

Таа додаде дека дури и Кинезите, како секако најискусните во третманот на корона вирусот, не ги потврдија гласините што сега кружат на Интернет за штетните ефекти на ибупрофен.

– Она што се случува околу ибупрофен е најдобриот показател зошто не треба да се потпирате на ништо што не е официјална препорака на стручни тела и организации. Францускиот министер за здравство го изјави тоа, но германското Министерство за здравство го негираше – напиша пулмоногот Срѓан Лукиќ во Словенија.

Тој додаде дека пред неколку дена Лансет објавил статија во која се наведува дека ибупрофен како лек што го зголемува бројот на ACE2 рецептори во белите дробови врзани со САРС-КоВ-2, што подразбира дека употребата на ибупрофен промовира вирусна инфекција. Сепак, еден труд не е доволен за да дојде до конечни заклучоци.

Што треба да прават заразените луѓе дома?

Сепак, секој што е ставен во карантин мора да обрне внимание пред се на имунитетот, вели нашиот испитаник.

– Не постои докажан лек за корона вирусот, па затоа е важно да се земе предвид зајакнувањето на имунитетот – објаснува д-р Радосавjeевиќ. Таа истакна дека зајакнувањето на имунитетот треба да оди и природно и преку додатоци.

„Користете мед, матичен млеч и суплементи – додатоци во исхраната“, иако првенствено тоа треба да се прави преку храна богата со цинк, а таква ни е достапна секој ден: во месото, особено пилешко и од мисирка, потоа во јајца и млечни производи, исто така во интегрално брашно, сирење.

– Важно е тие кои се загрозени да користат витамин Ц, што го има во лимоните, портокалите и слично, но исто така да пијат многу течности, затоа што телото е склоно кон дехидрација – вели примариус д-р Тања Радосављевиќ, истакнувајќи дека една од најважните работи за имунитет е мирување и добро спиење.

Со овие констатации и препораки се согласи и епидемиологот, д-р Предраг Кон, шеф на тимот за борба против корона вирусот во Србија. Запрашан за мерките за борба против корона вирусот, д-р Кон објасни дека одморот е најважната работа.

– Одмарајте и колку што е можно повеќе спиење. Добра исхрана, затоа, да се јаде здраво и да се обрне внимание на имунитетот, а што се однесува до чаевите тука изборот е индивидуален – вели експертот Кон.