Муезин Осман Аслан кој служел во Аја Софија од кога започна да работи како џамија починал ненадејно во зградата од очигледен срцев удар во неделата, информира гувернерството на Истанбул во објавата на Твитер.

„Им посакуваме милост од Бога на семејството и роднините на Ухд, Муезин-Кајум, коj почина за време на волонтерската служба за водство во Хагија Софија, поради срцев удар“, велат од гувернерството.

 

Неговата смрт се случи неколку дена по претворањето на Аја Софија во џамија. Аслан служел во Аја Софија од првиот ден од претворањето во џамија како волонтер, информирајќи ги муслиманите за мерките на коронавирусот во внатрешноста на зградата.

По 86 години, полноправна муслиманска молитва се одржа во Аја Софија на 24 јули.

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган потпиша декрет на 10 јули со кој се претвори Аја Софија во џамија.

Аја Софија е изградена во 537 година под византискиот император Јустинијан Први како катедрала на Вселенската патријаршија на Цариград. По османлиското освојување на Цариград во 1453 година, базиликата била претворена во џамија. Под Османлиите, архитектите додавале минариња и установи за да ја сочуваат зградата, но мозаиците што ги прикажуваат христијанските слики биле бележени и покриени.

Во 1934 година, под секуларистичка турска влада, џамијата беше претворена во музеј. Откриени се некои мозаици, вклучително и прикажувања на Христа, Дева Марија, Јован Крстител, Јустинијан Први и Зое Порхирогенита.

Беше прогласена за светско наследство под УНЕСКО, Организација за образование, наука и култура на Обединетите нации, во 1985 година.