Падот на невработеноста од 11.1% на 10.9% беше неочекуван и укажува на тоа дека опоравувањето во регионот се забрзува иако од Кина пристигнуваат новите причини за нервоза. Статистичката канцеларија на Европската Унија во Ликсембург во вторник објави дека невработеноста се намали по просечната прогноза на 11.1%.

Во четвртокот извршните директори на Европската централна банка во Франкфурт, на разговорите околу продолжувањето на мерките за поттикнување на опоравувањето, но прогнозата може да оди на полошо поради лошото опоравување на економската војна во Кина и цените на нафтата може да влијаат врз инфлацијата, како и нестабилниот пазар и падот на цените на суровите материјали.

Невработеноста се’уште е висока во јужниот дел на Европската Унија и го забавува остатокот од еврозоната, па претседателот на ЕЦБ Марио драги, продолжува да бара од владите да престанат да сметаат на масовниот откуп на обврзници, како замена за структурните реформи.