На Шетландските острови одржеан е е традиционалниот фестивал “Up Helly Aa”, кој како и секоја година привлече голем број на посетители од целиот свет.

Фестивалот се одржува од 19. век и трае до денес. 

Илјадници луѓе облечени како Викинзи го славеа фестивалот посветен на огинот и викинШкото наследство.

Облечени во полна војна опрема на Викинзите, луѓето носеа факели и оружје.

Важен дел од фестивалот е палење на репликата на викиншкиот брод, по што следува песна.