Речиси половина од Словенците веруваат дека економијата нема да се опорави од кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус пред 2023 година, покажува истражувањето спроведено од агенцијата за анкетирање „Медијана“.

Сепак, се повеќе и повеќе луѓе се прилично удобни кога работат дома, објави СТА.

Во своето најново истражување, Институтот „Медијана“ се интересираше за мислењето на луѓето за економското закрепнување, нивниот моментален статус на вработување и промените во односот кон работата од дома во споредба со летото.

Во јули, кога ситуацијата беше релативно стабилна, луѓето беа претпазливи оптимисти во врска со економското закрепнување. Скоро еден од пет испитаници очекуваа економијата да застане на нозе во 2021 година или порано, и секој четврти во 2022 година. Секој трет испитаник изјавил дека веројатно нема да се опорави пред 2023 година.

Сега, како што вториот бран ја погоди силно земјата, учеството на вторите се зголеми за 14 проценти. Забележана е и промена во односот на луѓето кон работата од дома.

И додека во јули повеќе од половина од испитаниците не се грижеа дали работат од дома или од канцеларија, сега уделот на оние кои го делат ова мислење е намален за 15 проценти. Уделот на оние кои се чувствуваат пријатно да работат од дома и не очекуваат повторно да одат на работа е зголемен за 10%.

Истражувањето на „Медијана“ беше спроведено преку Интернет од 2 до 4 октомври на репрезентативен примерок од 505 лица.