Податоците покажуваат дека младите во Македонија започнуваат коцкање многу рано.

Во 2018 година, според едно истражување, имало 33.000 регистрирани коцкари во Македонија. Меѓу младите на возраст од 18 до 26 години, секое четврто лице има проблем со овој вид на забава и заработка истовремено.

Експертот за коцкање и зависности, Дејан Станковиќ од организацијата „Херц“, центар за одвикнување од коцка, открива сè за овој најголем проблем на младите.

– „На младите многу им влијае фактот што казината сега се на секој агол и логично е што поголема понудата на услугата, поголема е и побарувачката. Детето започнува на училиште и доколку го повлече друштвото, часовите лесно ќе ги замени со рулет или некои други игри на среќа. Имавме случај со целата оваа пандемија на Коронавирусот и видовме дека казината беа затворени во тоа време, во тој период имаше повеќе повици до нашата организација и луѓето бараа помош, оние што не одеа во казина го увидоа својот проблем и сфатија дека се зависни од коцка. Но, сето тоа траеше кратко, бидејќи веднаш штом се отворија казино-баровите, младите зависници и сите други групи на зависници, одеднаш ја зголемија зависноста од коцкање уште повеќе, како да беа под некаков импулс.

– „На Балканот не е потребно само да се отстрануваат казина од градовите, како на пр. како што е направено во Русија, нема да ја намали зависноста од коцкање, ви кажувам од искуство. Живееме во ера на модерна технологија и Интернет, знаеме дека повеќето казина го префрлија својот бизнис и on – line. За да може еден млад човек да излезе од овој проблем, потребен е КОМПЛЕТЕН ПРИСТАП. Под овој пристап, мислам дека родителите или старателите се вклучени во приказната, како и третмани во организации како нашата. Имаме широк спектар на помош, што веќе го објавивме на социјалните мрежи и видео каналите на „Јутјуб“, каде што младите можат да ја најдат нашата и која било друга содржина што ќе им помогне, ако ништо друго, барем да го разберат нивниот проблем и зависност. Секој ден добивам повици од расплакани мајки, кои молат за помош, ми кажуваат дека нивните синови се коцкари, дека изгубиле сè во животот заради овој порок.“

Проблемот се решава со едукација на младите за оваа зависност и подигнување на свеста кај родителите или старателите на децата. Забележуваме и лабилност кај родителите, во една прилика ми се јави една жена и ми рече дека нејзиното дете има проблем, прашав колку години има, ми одговори 42 години! Не е дете, тоа е возрасен човек,  тој родител, на пример, направил поголема грешка од самата зависност:

– „Децата треба да бидат спречени најмногу кога ќе забележите дека почнуваат да ве лажат, за тоа каде одат, за што им требаат пари. Имате право да верувате еднаш на збор, но ако ве излаже по трет пат, вие правивте катастрофална грешка.“

Коцкањето е секако најлошата зависност кај младите, бидејќи со другите, на пример алкохолот дури имате и медицински додатоци кои ќе го смират вашиот нагон за тоа. Зависноста од коцка нема лек, ниту пак има пример за „цврста одлука“ да се одбие проблемот. Коцката предизвикува бес, агресија и на крајот ви одзема сè што имате.