Во недела, 27 септември, Православна црква и верниците го слават големиот христијански празник Крстовден, денот кога беше пронајден Светиот крст.

Тоа е црвена буква и ден на строг пост, само на леб и вода.

– Кој е крстен со крстот, пости на тој Крстовден – е стара изрека и обичај што се почитува.

Според старите верувања, на овој празник се јаде само грозје и ниту едно друго овошје. Освен тоа, потребно е да се среди куќата, да се исперат алиштата, да се среди сè во домаќинството, така што куќата е подготвена за зима.

Стариот обичај поврзан со Крстовден е ноќта пред овој празник кога секоја желба е исполнета, барем така велат …

На полноќ, погледнете во небото, замислете ја желбата јасно и прецизно, кажете ја јасно и гласно, и ако му е драга на Бога, тој ќе ја исполни за вас.