Само што се врати оптимизмот во Грција по 10 години сериозни финансиски тешкотии, понекои граѓански немири и мрачни економски перспективи и се чинеше дека се оди на подобро. Но, глобалната пандемија од коронавирусот сега ги загрижи Грците и иднината повторно е неизвесна.

„Очекувам да останам без работа“, рече триесет и четиригодишен грчки државјанин, Василис.

Тој работи во секторот за туризам 11 години и во своите претходни три работни места им  ги покажуваше на странските туристи скриените скапоцености на Атина. Тој вели дека најпопуларна тура биле таа во која луѓето ги водел до пазарите на отворено и локалните ресторани.

Очекувавме да ја имаме најдобрата сезона досега, повеќе од минатогодишните рекордни броеви. Значи, тоа е само вирус “, рече Василис, објаснувајќи зошто стравува за неговата кариера.

„Дури и за време на екот на економската криза, имав работа“, рече тој.

Грција побара финансиска помош пред 10 години, во април 2010 година. Атинските влади позајмуваа над капацитетот на земјата и акумулацијата на јавниот долг стана толку голема што инвеститорите веќе не се подготвени да го финансираат трошењето на Грција. Тоа беше само почеток на долга и болна криза. Грција издржа вкупно три спасувачки програми со строги мерки на штедење, кои завршија дури во август 2018 година.

Сепак, економијата оттогаш покажа знаци на закрепнување. Бруто домашниот производ достигна 1,9% минатата година, а стапката на невработеност е 17,3% – далеку под 27,5% во 2013 година; според Европската канцеларија за статистика.

Непосредната појава на коронавирус спречува понатамошно закрепнување. Меѓународниот монетарен фонд предвидува намалување од 10 проценти на БДП и стапка на невработеност од 22,3 проценти за Грција во 2020 година.

„Состојбата со Ковид-19 ќе го избрише долгоочекуваното закрепнување на грчката економија“, рече Атанасија Кокиногени, висок европски аналитичар.

Грција беше една од најбрзите земји во Европа што воведе строги мерки за да се спречи ширењето на вирусот. Двајца медицински експерти со седиште во Велика Британија рекоа дека овој пристап придонел за релативно мал број случаи во медитеранската земја.

Но, мерките за изолација ја запреа туристичката индустрија.

Туристичката индустрија придонесува со 21% во грчката економија. Поради пандемијата, Грција во моментот е затворена за туризам, што се заканува на остра рецесија за задолжената економија на Грција и големи загуби на работните места во секторот за туризам и услуги, рече Кокиногени.

Без туристи, индустријата е во прекин. Но, кога странците кои доаѓаат во Грција, ризикот од нови случаи на коронавирус се зголемува. Како резултат, грчката влада сака да развие заеднички сет на здравствени мерки со другите европски земји за да ја врати довербата кај меѓународните посетители додека ги штити локалните работници.

Туризмот придонесува помеѓу 10 и 11% од вкупниот европски БДП, вработувајќи 27 милиони луѓе во директни и индиректни работни места, главно во јужноевропските земји.

Говорејќи пред европските пратеници минатата недела, еврокомесарот Тери Бретон рече дека како резултат на „Ковид-19“, европската туристичка индустрија се соочува со јасен ризик компаниите да ги загубат работните места.

Резултатот е дека Грција сака да го отвори секторот во јули. Повеќето туристи ја посетуваат медитеранската земја од март наваму, а земјата е во изолација од 23 март