Според најновите податоци, во светот досега се регистрирани 600.859 луѓе заразени со новиот коронавирус. Од нив починати се 27.417, а оздравеле 133.426 лица.

– Во Италија од новиот коронавирус починаа 9.134 луѓе, а во последните 24 часа нивниoт број изнесува 969, а регистрирани се 5.909 нови случаи. Тоа е најголема цифра на смртни случаи во еден ден.

– Во САД досега се забележани над 100.000 инфицирани лица со Ковид-19, а само во последните 24 часа потврдени се 14.602 случаи и покрај тоа што сите американски сојузни држави се уште немаат пријавено нови случаи. Досега починале 1.536 луѓе од кои 241 во последните 24 часа.

– Индија регистрира најголем раст на новозаболени од почетокот на пандемијата со новиот коронавирус. Во последните 24 часа 149 лица биле позитивни на Ковид-19. Вкупно во Индија се регистрирани 873 пациенти, од кои 19 починаа.

– Чешкиот премиер Андреј Бабиш најави дека најверојатно вонредната состојба ќе биде продолжена за уште 30 дена. Во Чешка заразени се 2.279 луѓе, а тестирани се 31.127. Десет лица оздравеа, а деветмина починаа од новиот коронавирус.

– Во Турција се ограничува меѓуградскиот автобуски сообраќај со цел да се запре ширењето на Ковид-19. Во земјата регистрирани се вкупно 5,698 инфицирани лица, од кои 42 озравеа, а 92 починаа.

Во Црна Гора инфекцијата со Ковид-19 е потврдена кај уште седум лица, со што бројот на заразени изнесува 82 и еден починат.

Во Австрија 7.697 лица се позитивни на новиот коронавирус, а бројот на смртни случаи порасна за девет и се изнесува 68.