Четири лица беа повредени, од кои еден е во критична состојба, откако лавина ја погоди скијачката патека „Плен мор“ во Кранс-Монтана во вторникот попладне, но постојат стравувања дека под снегот се можеби затрупани повеќе луѓе, пренесува „Локал“.

Плен мор, јкоја се наоѓа на надморска височина од околу 3.000 метри , е највисоката скијачка патека во Кранс-Монтана.

Полицијата го потврди бројот на повредени на прес-конференцијата во вторникот вечерта, но не можеше да каже дали повеќе луѓе се затрупани од лавината што се случила во 2 часот попладне. Според регионалниот весник „Ле нувелист”, бројни локални извори тврделе дека дури 10 до 12 луѓе биле погодени од лавината, но нема официјална потврда за ова.

Единствено е сигурно дека во оваа фаза нема смртни случаи”, рече кантоналниот шеф на безбедност, Фредерик Фавр, на прес-конференцијата.

Сепак, големата операција за спасување на можните преживеани под снегот продолжува. Пјер Игенин од Институтот за истражување на снег и лавина го опишува снегот во областа како влажен и густ, што ги комплицира напорите за пребарување.

Според статистичките податоци од неговиот институт, по 15 минути под лавина, шансите за преживување не се поголеми од 50 отсто.

Веб-страницата на Кранс-Монтана означила ризикот од лавина на 2 на скалата од 1-5.

Најголем број од загинатите во лавини на Алпите се скијачи кои скијале надвор од одбележаните ски-патеки.

“Ние сеуште не знаеме дали лавината се одделила сама по себе или била оддалечена од скијачи или камења”, изјави експертот на швајцарскиот лавина Роберт Болонези за весникот “20 минути”.

извор: Makfax