Најголемите светски нафтени компании загубија скоро 90 милијарди долари во изминатите девет месеци, најмногу заради пандемијата на коронавирус.

Во последните три квартали, седумте најголеми нафтени компании ги намалија своите предвидувања за идните цени на нафтата, започнувајќи бран на опаѓачки вредности на нивните нафтени и гасни деривати во вкупна сума од 87 милијарди долари.

Анализата на „Карбон тракер“ покажува дека само во последните три месеци нафтените компании, вклучително и Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Annie и Equinor, објавија намалување на вредноста на средствата во износ од 55 милијарди долари, пренесува „Гардијан“.

Падот на вредноста на нафтата е регистриран од крајот на минатата година, а овој пад дополнително го забрза пандемијата на коронавирус. Падот на пазарот на нафта е забележан во април, кога нафтата падна на нула долари за барел.

Да потсетиме дека минатата недела се случи историска промена во списокот на највредните компании во светот, што секако влијаеше на нафтените компании. Американскиот технолошки гигант Apple го собори саудискиот нафтен гигант „Aramco“ од првото место.