Најголемата скулптура во светот, како што ја нарекуваат, беше подигната во Белгија.

60-метри високиот челичен круг беше поставен во близина на градот Лаво-Саинт-Ан, на југот на земјата.

„L’arc Majeur“, кој изгледа како нецелосен прстен, го дизајнираше современиот француски уметник Бернар Венет.

„Денес го поставуваме она што сите се согласуваат дека е најголемата скулптура во светот“, рече Венет. „Но, се надевам дека уметничкото значење на ова дело ќе биде поважно од неговата големина“.

Првично, Венет сакаше скулптурата да биде поставена во неговата родна земја, Франција. Сепак, се појавија различни пречки, а парчето на крајот беше поставено во соседната Белгија.

Скулптурата е изработена од 200 тони челик и е поставена во 2.800 тони бетон. Уметникот, кој сега има 78 години, очекува различни реакции на делото од јавноста, во зависност од тоа дали тие се запознаени „со современата уметност или не“.

извор: Makfax