Германија во вториот квартал од годината потона во техничка рецесија. Бруто домашниот производ на Германија во тој период паднал за 0,1 отсто, соопшти „Дестатис“.

Во вториот квартал до израз дојдоа сите негативни последици од трговската војна, што придонесе нето-износот да биде негативен, пренесе „SEEbiz“.

Експертите тврдат дека тежината на германската економија во вториот квартал бил и падот на инвестициите во градежништвото, што не е неочекувано.

Таквите податоци потврдуваат дека Германија претрпела удар поради забавувањето на глобалната економија и американско-кинеската трговска војна, која ја нагризала побарувачката за германските производи.

извор: Makfax