По апсењето на друг член на кланот „Америка“, Зоран Јакшиќ, единствениот од врвот на криминалните кланови кога тие биле прогонувани во Србија, остана Жељко Максимовиќ-Мака (53). Потрагата по него трае веќе 18 години.

Максимовиќ, кој е син на високо рангиран воен безбедносен службеник, предизвикувал проблеми уште од раната младост. Тој беше уапсен за прв пат на 16-годишна возраст затоа што пукаше кон трупови од пиштолот на неговиот татко во мртовечницата на Медицинскиот факултет.

Другите подземни водачи се главно на слобода, без обвиненија и обвиненија, а само неколкумина се во затвор.

Максимовиќ, поранешен соработник на државната безбедност, кој е обвинет во Србија за убиството на полицискиот генерал Бошко Буха (43), во јуни 2002 година, од кога бил во бегство, најчесто патува меѓу Шпанија и Јужна Америка.

Судскиот процес за убиството на генералот Бошко Буха започна на 16.09.2003 година, пред Специјалниот суд, каде беше донесена пресуда за ослободување. Членовите на групата на Мака, Никола Маjковиќ и Владимир Јакшиќ, избегаа по првостепената ослободителна пресуда, додека Жељко Максимовиќ – Мака остана до денес недостапен за српската полиција и судството. На 28 октомври 2005 година Врховниот суд на Србија ја укина првостепената пресуда и ја врати постапката на почеток. Оттогаш, за овој процес не се слушна поворно.

 

Во 2011 година, во медиумите се појави информација дека Максимовиќ се крие во Шпанија и Јужна Америка, но нема конкретна потврда за оваа приказна. Инсајдерот дознал во март 2016 година дека вршителот на должноста судија во овој случај, уште во 2012 година, донел решение да се прекине постапката се додека не бидат пронајдени осомничените, кои се во бегство.

Во меѓувреме се појавија информации дека Жељко Максимовиќ се појавил во Србија во декември 2015 година и се распрашувал за движењата на неколку лица од државните институции кои воделе истрага против него и инсистирале на негово апсење. Сепак, ниту еден доказ за ова тврдење немаше.

Максимовиќ, наводно, дошол во Белград под лажен идентитет во 2015 година, каде го видел и Владимир Јовановиќ – Јапанец, кој во тоа време бил во куќен притвор и чекал конечна пресуда за киднапирање и изнуда.

Максимовиќ се распрашуваше за движењата на неколку лица од државните институции кои спроведоа истрага против него и инсистираа на негово апсење – вели изворот.

Патем, Максимовиќ бил обележан во оперативните податоци како близок соработник на кланот „Америка“ и тој продолжил да соработува со нив во Јужна Америка исто така и овие години. Зоран Јакшиќ, кој е осомничен дека е на врвот на кланот „Америка“, неодамна беше уапсен во Перу, но Милета Миjaнов-Мајк (56), која според оперативните податоци е означена како лидер на „Америка“, неодамна отпатува во САД од Белград. каде што живее слободно во последно време, затоа што не е под обвинение во Србија.

Бидејќи тројца истакнати членови на групата на Мака се уште се во бегство, оваа приказна сепак останува отворена.