Група лекари од Сингапур откриле нови симптоми на нов вид коронаа вирус. Резултатите од истражувањето беа објавени во стручното списание „Лансет“. Според нивните податоци некои пациенти првично биле дијагностицирани со гтозница наречена денга. Пациентите се пожалиле на треска и осип. Тие немале никакви симптоми дотогаш типични за коронавирус.

Третманот за денга треска не помогна и пациентите почнаа да се жалат на скратен здив и дополнително беа тестирани за коронавирус. Анализите покажаа позитивни резултати. Лекарите ги повикаа колегите сериозно да ја сфатат дијагнозата, потсетувајќи ги дека несоодветниот третман претставува закана за јавното здравје.

Денга треска е инфекција предизвикана од вирусот денга. Комареци го пренесуваат (или шират) вирусот денга. Денгата треска е позната и како „треска на коските“ бидејќи предизвикува толку силна болка што луѓето имаат чувство дека некој им ги крши коските.

Нов коронавирус

На 31 декември 2019 година кинеските власти ја известија Светската здравствена организација за епидемија на непозната пневмонија во градот Вухан во централниот дел на земјата. Кинеските експерти ја утврдија причината за заболувањето на 7 јануари – коронавирусот 2019-nCoV (2019-nCoV), кој подоцна официјално беше наречен Ковид-19.

Вкупниот број заразени е околу 120.000 заболени во 104 земји, од кои 81.000 се во Кина. Новите коронавируси убиле 3.136 луѓе во Кина, а скоро 60.000 се излечиле.

Најтешката состојба меѓу европските земји е во Италија: бројот на заразени лица надмина 10.000 лица, од кои 631 починаа. Во Русија, коронавирусот е потврден кај 20 лица. Властите презедоа различни мерки за да спречат понатамошно ширење. Најава за криза со корона вирусот има во Франција со 1800 заболени и дел од Швајцарија со 500 заболено додека во Германија нагло се покачи бројот на заболени на 1.500 но таму има само 2 починати лица, а Британија најави дека очекува зголемување на бројот на заболени слично на Франција или Италија.